Viktoria hann med en stor produktion av tavlor under sin levnad. Under de första åren var det motiv från gruvan och samhället i Grängesberg, senare en hel del från Rävvåla/Saxdalen. Hennes tavlor finns i många bostäder runt om i Bergslagen.
Viktoria föddes den 21 mars 1900 i Grängesberg på en plats som hette Sjustjärnstorpet.
Fader var Wiktor Nilsson Gylling, född 1862 i Grangärde och död 1939, står som ”Måleriarbetare” i kyrkboken. Moder var Ragnhild Jakobina, som ogift Kristoffersson, född 1868 i Kristiania Oslo Norge.
Fadern Wiktor var tidigare gift med Sara Stina Pettersson, de fick tre söner, Gustaf, Carl och Eric och en dotter, Hilda. Sara Stina dog dock 1897, endast 35 år gammal.
Om två av sönerna, Carl och Eric, finns ytterligare att berätta, de var mycket musikaliska.
Carl född 1890 kom redan innan han börjat skolan att debutera i faderns blåsorkester som trumslagare sedan på trumpet. Redan i 11-års åldern kom han i kontakt med dragspelet, och vid 13-års ålder började han turnera med Calle Jularbo. I början av 1930-talet kom Eberhart, Jularbos son att ingå, de kallade sig då Jularbotrion, de spelade tillsammans fram till 1936. Trion gjorde under den tiden massor med turnéer och hundratals skivor. De gjorde över 700 låtar tillsammans. Carl Gylling var även med i Ernst Rolfs första revy i Stockholm. Carl var en god kompositör och även en duktig instrumentmakare och stämmare. Han tillverkade ett dragspel med en mycket speciell melodibas-konstruktion, det kom att kallas Ornässtugan efter sitt speciella utseende.
Räfvålavalsen, Grängesbergsvalsen, Hyllningsvals och Gonäshambo är några av Carl Gyllings kompositioner. Carl bosatte sig i Sundbyberg. Han tllbringade sina sista år hos vännen Calle Forsström, vid hans musikaffär på Hornsgatan i Stockholm, med att bygga nya spel och reparera gamla. Enligt egna önskemål har han sitt vilorum i Grängesberg, han blev 71 år gammal.
Eric född 1894 kom tidigt, genom sin fader, i kontakt med musik och lärde sig notor. Han började spela dragspel och tillsammans med sin bror Carl uppträdde de med en ambulerande biograf som förde dem till Stockholm. Eric utvandrade 1925 till USA, där han blev känd som dragspelsvirtuos. Eric tillsammans med Roland Hanell från Närke, turnerade över hela kontinenten med sina dragspel. Tillsammans gjorde de många grammofoninspelningar vid Columbia-bolaget. Eric började 1931 på dragspelsfabriken ”Colombo & Son” som byggare och stämmare. 1945 startade han en egen dragspelsfabrik, ”Pacific Accordion Company” i San Francisco. Festival-ouvertyr, Polka Dot Polka, Scherzo i a-moll och Concert-ouvertyr m.fl räknas som de bästa som skrivits, och spelas än i dag runt om i världen. Eric avled i San Francisco år 1954.
Wiktorias fader, Wiktor Nilsson Gylling, gifte om sig den 23 april 1898 med sin hus-hållerska Ragnhild Jakobina Kristoffersson, född 1868 i Kristiania Norge, antecknat att hon ”Har konfirmerats i Norska Kyrkan”. Hon flyttade in från Skokloster i Uppland den 10 december 1897, till Sjustjärnstorpet Skärningsgrufstugan där familjen bodde.
Paret fick tre döttrar, Ragnhid Viktoria f. 1900, Emilie f. 1901 och Margit f. 1904.
Viktoria är alltså halvsyster med dragspelskungarna Carl och Eric Gylling.
Redan i tidiga år visade Viktoria konstnärliga talanger. Hon blev undervisad av gruv-chefens son Ragnar Salwén, med tiden en känd konstnär.
Viktoria gifte sig den 19 April 1930 med Karl Ragnar Valdemar Karlsson född i Hörken. Vigselförrättare är Landsfiskal David Isaksson i Grangärde. Äktenskapet upplöstes den 12 December 1938.
Viktoria flyttar till Vallentuna den 11 december 1944. Hon hade då bott på en plats i Grängesberg som hette Strandberget.
Den 19 juni 1948 kommer hon tillbaka från Vallentuna, nu tillsammans med Karl Johan Pettersson född i Uppsala den 1 okt 1900. De bosätter sig på Gudmundberget 2:11.
De gifter sig den 16 april 1949, fortfarande med bostad i Gudmundberget, Karl Johan står här som: ”Fiskhandlare” och Viktoria som: ”Frånskild hushållerska”.
Paret bodde en kort tid i byn Rävvåla (Saxdalen) i en stuga på gården ”Vidik Runnberg” vid nuvarande Oxbrovägen.
I slutet av 1949 övertog de affären i Olsjön som de drev som en lanthandel. De sålde affären till Åke Heed, för att istället satsa på en mindre lantgård i Olsjön. Åke Heed drev affären vidare några år.
Efter en tid i Olsjön sålde de gården, omkring i mitten av 1950-talet, för att istället satsa på en betongvarufabrik i Saxdalen, belägen vid Olsjövägen.
Under hela deras gemensamma tid målade Viktoria ett stort antal tavlor som för det mesta kom att hamna runt om i stugorna i närområdet. Inkomsterna från hennes konst kom att hjälpa till med vardagsförsörjningen som inte alltid var så bra.
I mitten av 1960-talet blev de inblandade i en trafikolycka i Grängesberg. Efter detta blev Viktorias arbete med målningar förändrat på grund av sviter från olyckan.
Viktoria dog den 7 speptember 1968, varefter Karl levde ensam vid betongfabriken, han omkom den 28 november 1970 i samband med en mycket tragisk olyckshändelse i samband med vedkapning.